Videokártyák memóriájának helyes beállítása Wine alatti programok esetében az Ubuntu Linux rendszeren

Előző leírásomban bemutatásra került egyfajta módszer, amely szerint windows-alapú szoftvereket telepíthetünk az Ubuntu Linux rendszerünkre. Akik a wine segédprogramot kipróbálták már, biztosan észrevették a benne rejlő számos finomhangolási lehetőséget - akár egyszerűbb, akár bonyolultabb módon.

Ezúttal egy olyan leírást adok közre, amely segít finomhangolni úgy a számítógép videokártyájának memóriabeállítását, hogy az a wine alatt futó programok esetében a lehető legjobb teljesítményt nyújtson.

Synaptic-csomagkezelő segítségével telepítsük fel a winetricks megnevezésű csomagot, amelyet az Alkalmazások -> Wine -> Winetricks menüpontról elindítva egy olyan segédprogramot kapunk, amellyel a korábban bemutatott PlayOnLinux segédprogramhoz hasonlóan - leegyszerűsített módon - telepíthetünk programokat. Ám itt elsősorban a windows programok futtatásához szükséges kiegészítőket - DirectX, fontosabb hiányzó dll-ek stb. - telepítését fogjuk elvégezni. Jelen esetben a DirectX 9-et telepítsük fel a segítségével a következő menüpontok kiválasztásával: Select the default wineprefix -> Install a Windows DLL or component.

Itt jelöljük be telepítésre a directx9 és a dxdiag megnevezésű sorokat és az OK gomb megnyomásával - a megjelenő figyelmeztető ablakokat az OK gomb ismételt használatával hagyjuk figyelmen kívül - telepítsük is fel azokat. Ez a Winetricks nevű segédprogram automatikusan megkeresi és letölti az általunk kiválasztott összetevőket és automatikusan indítja annak telepítését, így nekünk értelem szerűen csak jóvá kell hagynunk azokat.

A két összetevő sikeres telepítése után indítsuk el a dxdiag megnevezésű szoftvert a DirectX állapotablakának megnyitásához - Terminál -> wine dxdiag.

Sajnálatos módon - hordozható és asztali számítógépek esetében egyaránt, bizonyos videokártyatípusokat alapértelmezés szerint nem megfelelő memóriamennyiséggel ismer fel és kezel a DirectX. Nézzük meg alaposabban a videokártya adatlapját - a Display feliratú fülön - és amennyiben 256 MByte - vagy amennyit éppen a kártyánk hivatalosan is tartalmaz - helyett például csak 64 vagy 128 MByte memória van feltüntetve, úgy kövessük az alábbi leírásokat.

Zárjuk be a dxdiag ablakát és Terminál-ban ezúttal a következő sorokat futtassuk:

/usr/bin/wget http://howto.landure.fr/gnu-linux/installer-directx-9-0c-avec-wine/video_ram.reg \
--output-document=/tmp/video_ram.reg

Ezt követően ugyanitt és ugyanígy az alábbiakat is:

/usr/bin/lspci | /bin/grep VGA | /bin/sed -e 's/^\([^ ]* \).*/\1/' \
| /usr/bin/xargs -iPCIID /bin/sh -c "/usr/bin/lspci -v -s PCIID" \
| /bin/grep Memory | /bin/sed -e 's/.*size=\([0-9]*\).*/\1/' \
| /usr/bin/sort -g | /usr/bin/tail -n1 \
| /usr/bin/xargs -iVIDEORAM /bin/sed -i -e 's/VIDEO_RAM/VIDEORAM/' /tmp/video_ram.reg

És végül:

/usr/bin/regedit /tmp/video_ram.reg

Ha minden sor hibátlanul lefutott máris megnézhetjük az eredményt a dxdiag ablakának újbóli megnyitásával.

Továbbá érdemes még egy dolgot elvégezni - a windows rendszerből már ismerős regedit megnevezésű segédprogram használatával is, amelynek bővebb részleteire a későbbiekben alaposabban is kitérek majd. Most számunkra egyelőre a videokártya memóriájának helyes beállítása szükséges, így csak azt mutatom be:

A regedit elindítása a dxdiag-hoz hasonlóan történik: Terminál-ban wine regedit futtatása.

A megjelenő ablakban pedig válasszuk ki a baloldali listából a következőket:

HKEY_CURRENT_USER -> Software -> Wine. Minden bizonnyal a Wine itteni mappánk nem tartalmaz Direct3D megnevezésű almappát, ezért létre kell hoznunk ezt: kattintsunk jobb egérgombbal a Wine feliratú mappára -> Új -> Kulcs. Ezt követően írjuk be pontosan ezt megnevezésnek: Direct3D. Létrehozás után ebbe belelépve létre kell hoznunk egy új összetevőt: a Direct3D feliratra jobb egérgombbal kattintva ezúttal újként Sztring értéket kell létrehoznunk VideoMemorySize névvel. Ennek értékének megadásához pedig kattintsunk erre duplán bal egérgombbal és írjuk be számszerűen a megfelelő memóriamennyiséget.

Ha mindezzel készen vagyunk zárjuk be a regedit-et és máris használatba vehetjük az újonnan megadott beállításokat.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.